NL
Gember (Zingiber officinale)

Gember

Zingiber officinale
Gember (Zingiber officinale) is een winterharde tropische plant afkomstig uit Malabar (India), die tot de familie van de Zingiberaceae behoort.

    Tips

    Door de frisse, citroenachtige geur van essentiële gemberolie kan het gemengd worden (2 druppels voor 10 druppels) met een andere essentiële olie, zoals citroenessence.

    Niet gebruiken bij zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, bij kinderen onder de leeftijd van 7, in mensen die allergisch zijn aan een van de componenten (geraniol, limoneen, Neral), bij astmapatiënten zonder het advies van een allergoloog, in geval van een antistollingsbehandeling of vóór chirurgie, bij patiënten met epilepsie of met een voorgeschiedenis van convulsieve aandoeningen.

    Recepten

    Haaruitval

    Meng 1 tot 2 druppels etherische olie van gember met je shampoodosis.


    Spijsvertering

    Meng 3 druppels etherische olie van gember met 3 druppels plantaardige olie.
    Masseer in de buik.

    Atletenmassage

    10 druppels EO van gember, 10 druppels EO van rozemarijn met kamfer, HV van arnica.
    Combineer de oliën en laat je voor en na het sporten masseren.

    Libido stimulatie

    Breng drie keer per dag 3 druppels etherische olie van gember aan op de onderrug en langs de wervelkolom, verdund in 1 druppel neutrale plantaardige olie.
    Neem gedurende drie weken driemaal daags 1 druppel essentiële gemberolie op een neutrale tablet.

    CULTUUR EN PRODUCTIE

    In Frankrijk wordt sinds de 19e eeuw gember verbouwd in de regio Montpellier. India is goed voor meer dan een kwart van de wereldwijde productie, gevolgd door veel landen met warme en vochtige klimaten. De variëteit "citral" wordt geproduceerd in zwart Afrika en Japan. Het oogsten van wortelstokken gebeurt vóór de eerste nachtvorst als buiten wordt gekweekt, of zodra de bladeren uitdrogen als het in een kas wordt gekweekt, dat wil zeggen negen maanden na het planten.

    PARFUM

    De geur van gember is karakteristiek, warm, kruidig met, voor sommige soorten, een citroenachtige noot.

    EXTRACTIE EN OPBRENGST

    Zingiber officinale etherische olie wordt verkregen door volledige destillatie van de gedroogde of verse wortelstok door strippen met waterdamp. De opbrengst varieert, afhankelijk van de partij, tussen de 1,5% en 3%, of anderhalf tot drie kilo per honderd kilo plant.

    Chemische formule

    Gember heeft twee brede chemische categorieën, één in sesquiterpenen, de meest voorkomende, en de andere in citral. De belangrijkste actieve componenten van de eerste zijn met name monoterpenen (kafeen), monoterpenolen (borneol, geraniol, linolol), sesquiterpenen (arcurcumeen, beta-sesquiphellandreen en zingiberene).

    BELANGRIJKSTE INDICATIES

    Gember etherische olie wordt traditioneel gebruikt vanwege de tonische effecten. Het bevordert de algemene fitheid door vermoeidheid, zowel fysiek als mentaal, te verminderen. Seksueel tonicum, het wordt beschouwd als een afrodisiacum; het wekt het mannelijke of vrouwelijke libido op. Spijsverteringsmiddel, het vergemakkelijkt de spijsvertering, beperkt gasvorming en constipatie. Haartonicum, het bestrijdt haaruitval en stimuleert hun groei. Anti-misselijkheid, het voorkomt "reisziekte". Vanuit wetenschappelijk oogpunt zijn het vooral de ontstekingsremmende eigenschappen die zijn gevalideerd.
    Gecertificeerd al meer dan drieduizend jaar, vooral in de vedische teksten, is gember sinds mensenheugenis de belangrijkste remede van de Indiase geneeskunde om spijsverteringsstoornissen te behandelen. De vrouwen gebruikten het tijdens zwangerschap om misselijkheid te vermijden. Het was, samen met peper, kruidnagel en kaneel, een van de exotische aromaten met de krachtige geur en smaak die de Romeinen in het Oosten zouden zoeken om hun keuken te kruid en hun vlees te behouden. Daarom is het een goede plaats in de lijst van essentiele kruiden in een huis. Opgericht in de eerste eeuw na J.-C. door de illustere gastronoom Apicius. Dioscoride en Pliny lenen hem bovendien afrodisiacische eigenschappen. De wortel moet worden verkocht voor 400 denarii per pond, deze Eleve-prijs getuigt van zijn zeldzaamheid.

    AROMATHERAPIA,
    alles over de essentiele olien

    Deze bijbel van etherische oliën, geschreven door Isabelle Pacchioni, vertelt het verhaal van aromatherapie en leidt ons vervolgens, via de fotoreportages van Jean-Claude Francolon, naar het land van etherische oliën.

    Deze eigenschappen, voordelen en gebruikswijze worden ter informatie gegeven; ze kunnen op geen enkele manier medische informatie vormen of vervangen die alleen gezondheidswerkers kunnen verstrekken. Raadpleeg een arts voor elk gebruik van etherische oliën voor therapeutische doeleinden.


    Fragmenten uit het boek ""Aromatherapia - Alles over essentiële oliën"", Isabelle Pacchioni, aquarellen van Patrick MORIN, Editions Aroma Thera. Fragmenten uit het boek ""48 essentiële oliën die essentieel zijn om uzelf anders te behandelen"" door Isabelle Delaleu en Isabelle Pacchioni, publicaties van de Mandadori France-groep. Botanische illustraties van Agathe Haevermans.
    Aanmelden nieuwsbrief
    Schrijf u in om op de hoogte te blijven van nieuws en exclusieve Puressentiel-aanbiedingen. We zullen uw persoonlijke gegevens gebruiken zoals gespecificeerd in ons privacybeleid.