NL
Ylang-ylang (cananga odorata)

Ylang-ylang

cananga odorata
De ylang-ylang (Cananga odorata) is een boom van de Annonaceae-familie, afkomstig uit Zuidoost-Azië.


De Maleisische naam betekent "bloem der bloemen". De schors is grijs; het heldergroene groenblijvende blad staat regelmatig langs de verlengde twijgen. De gele bloemen, in trossen, ademen een indringende geur uit. De boom is meer dan twintig meter hoog in het wild, maar als gecultiveerd wordt beperkt tot twee of drie meter naar de oogst, die begint wanneer de bloemblaadjes schoft en hun achtergrond lijkt getint met Red vergemakkelijken.

    Tips

    Geen gebruik maken van de essentiële olie van ylang-ylang bij zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, bij kinderen onder de leeftijd van 7, in mensen die allergisch zijn voor salicylaten, aspirine of een van de componenten (benzylbenzoaat, citral, eugenol, farnesol, geraniol, linalool, benzylsalicylaat), bij astmapatiënten zonder het advies van een allergoloog, bij mensen met epilepsie of met een voorgeschiedenis van convulsieve aandoeningen.

    Recepten

    Ontspanning

    Om het optimisme dat je ontvlucht terug te krijgen, gaat er niets boven een bad waarin je hebt gegoten, vermengd met een dopje neutrale basis of melkpoeder, 10 druppels ylang-ylang essentiële olie.


    Buikpijn

    5 druppels EO van basilicum, 5 druppels EO van ylang-ylang, 10 druppels neutraal HV.

    Meng de oliën en masseer de maag. Herhaal dit eenmaal gedurende de dag en indien nodig meerdere dagen.


    Haar glans

    Voeg 1 druppel ylang-ylang toe aan uw gebruikelijke dosis shampoo en bewaar deze gedurende een minuut.
    Als je haar droog is, voeg dan 1 druppel essentiële olie van salie toe.


    Ontwaken van de zintuigen, verzwakt libido (mannelijk of vrouwelijk)

    Wrijf de onderrug in met 10 druppels etherische olie van ylang-ylang, verdund in 30 druppels plantaardige olie van zoete amandel. Voer dan een volledige lichaamsmassage uit en vergeet niet om een paar druppels etherische olie in de slaapkamer te verspreiden.


    Schoonheidsolie voor de droge en gedevitaliseerde huid

    10 druppels EO van wortel, 5 druppels EO van rozengeranium, 5 druppels EO van ylangylang, 20 ml HV van rozenbottel.

    Masseer het gezicht diep, drie minuten, 's ochtends en' s avonds.
    Je kunt ook 5 druppels etherische olie van ylang-ylang toevoegen aan je dosis dagcrème.

    CULTUUR EN PRODUCTIE

    Ylang-ylang groeit in het wild in warme en vochtige bossen in India, Indonesië, Maleisië en de Filippijnen. De bomen bloeien het hele jaar door, met meer intensiteit tijdens het regenseizoen. Ze worden gekweekt op de eilanden in de Stille Oceaan die dezelfde klimatologische omstandigheden bieden. Madagaskar, de Seychellen en de Comoren zijn producerende landen. Frankrijk produceert een van de beste kwaliteiten in Reunion, waar de boom in 1880 werd geïntroduceerd, maar in Reunion wordt weinig meer gedaan.

    PARFUM

    De geur van ylang-ylang is bedwelmend, warm, zoet en zoet.

    EXTRACTIE EN OPBRENGST

    De stoomdestillatie van verse ylang-ylang bloemen is lang en delicaat (tien tot twintig uur). Uitgevoerd op een fractionele manier, levert het vijf fracties op die overeenkomen met verschillende essentiële oliekwaliteiten, afhankelijk van de dichtheid van de essentie: extra superieur, extra eerste, tweede en derde. De extra superieure en extra fracties evenals de eerste zijn bedoeld voor luxe parfumerie, de tweede en derde voor cosmetica, zepen en wasmiddelen. Aromatherapie maakt gebruik van een andere kwaliteit essentiële olie, "compleet" genaamd, verkregen door continue distillatie gedurende meer dan tien uur. De opbrengst aan essentiële olie van ylang-ylang is 1,8% tot 2,4%, of één kilogram achthonderd gram tot twee kilogram vierhonderd gram etherische olie per honderd kilogram bloemen.

    Chemische formule

    De belangrijkste actieve bestanddelen van de essentiële olie van Cananga odorata zijn monoterpeenalcoholen (linalool), esters (benzyl- en geranylacetaten) en fenolen.

    BELANGRIJKSTE INDICATIES

    Het is uitstekend geschikt voor de bestrijding van fysieke, intellectuele en seksuele vermoeidheid. Het is geruststellend en ideaal bij stress, angst of slapeloosheid. Het is ook een goed ontstekingsremmend en antireumatisch medicijn. Het revitaliseert het haar en regenereert de vermoeide huid door de afscheiding van talg in evenwicht te brengen.

    Zoals de orang-oetan, zijn buurman, in de dierenwereld de brute kracht van het mannetje belichaamt, is de ylang-ylang, dankzij zijn bloemen, de geur di femina van het plantenrijk. Het roept de vahines van Gauguin op, een fantasie van Europa en dromen van de zeelieden van de Stille Zuidzee. Omdat ze het effect van de "bloem der bloemen" op mannen kennen, trekken Indonesische vrouwen het in kokosolie en trekken het door in hun donkere haar. Ze smeerden ook ylang-ylang op de luier van het paar om hun huwelijksnacht tot een succes te maken. Onze parfumeurs hebben deze exotische en erotische geur kunnen exploiteren, sinds "Bois des Îles" van Coco Chanel (1926) en "Joy" van Jean Patou (1930). In de traditionele tropische geneeskunde wordt ylang-ylang onder meer gebruikt om malaria te behandelen.

    AROMATHERAPIA,
    alles over de essentiele olien

    Deze bijbel van etherische oliën, geschreven door Isabelle Pacchioni, vertelt het verhaal van aromatherapie en leidt ons vervolgens, via de fotoreportages van Jean-Claude Francolon, naar het land van etherische oliën.

    Deze eigenschappen, voordelen en gebruikswijze worden ter informatie gegeven; ze kunnen op geen enkele manier medische informatie vormen of vervangen die alleen gezondheidswerkers kunnen verstrekken. Raadpleeg een arts voor elk gebruik van etherische oliën voor therapeutische doeleinden.


    Fragmenten uit het boek ""Aromatherapia - Alles over essentiële oliën"", Isabelle Pacchioni, aquarellen van Patrick MORIN, Editions Aroma Thera. Fragmenten uit het boek ""48 essentiële oliën die essentieel zijn om uzelf anders te behandelen"" door Isabelle Delaleu en Isabelle Pacchioni, publicaties van de Mandadori France-groep. Botanische illustraties van Agathe Haevermans.
    Aanmelden nieuwsbrief
    Schrijf u in om op de hoogte te blijven van nieuws en exclusieve Puressentiel-aanbiedingen. We zullen uw persoonlijke gegevens gebruiken zoals gespecificeerd in ons privacybeleid.