NL
Bitter orange (citrus aurantium ssp. amara folia)

Bitter orange

citrus aurantium ssp. amara folia
De bigarade of "bittersinaasappel" is afkomstig uit Azie (Citrus aurantium ssp. amara (folia)). Het is een boom uit de familie van de Rutaceae met doornige takken en afwisselend geplaatste, wintergroene, leerachtige, glanzende groene bladeren.

    Tips

    De essentiële olie van petit grain bittere sinaasappel moet worden verdund voordat deze op de huid wordt aangebracht.
    Niet gebruiken bij zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, bij kinderen onder de 7 jaar oud, bij mensen die allergisch zijn voor een van de componenten (geraniol, limonene, linalool), bij astmapatiënten zonder het advies van een allergoloog, in subject met epilepsie of met een voorgeschiedenis van krampachtige stoornissen.

    Recepten

    Nachtmerries bij kinderen (kinderen vanaf drie jaar)

    Breng 1 daling van de kleine graan bigarade etherische olie en 1 druppel van echte essentiële olie van lavendel, gemengd met 2 druppels plantaardige olie op de solar plexus en de zolen van de voeten, in massage, voor het slapen gaan, gedurende een week.

    Nerveuze onbalans (kinderen vanaf drie jaar)

    Plaats 1 pure druppel essentiële olie van petit grain bigarade aan de binnenkant van de pols van elk kind en laat hem diep ademen.

    Gedevitaliseerde huid

    Voeg 1 druppel bigarade petit grain essentiële olie toe aan een dosis dagcrème.

    Vettige huid

    3 druppels EO van cistus, 10 druppels EO van geranium, 10 druppels EO van petit grain bigarade, 20 ml HV van jojoba.

    Breng het bovenstaande mengsel elke ochtend aan.

    Stress, angst, angst

    Meng 10 tot 15 druppels kleine korrel bigarade essentiële olie in een eetlepel melkpoeder of neutrale basis. Giet dit mengsel in het hete badwater (minimaal 37°C).
    Neem driemaal daags 2 druppels bigarade petit grain essentiële olie op een neutrale tablet, een suiker of in honing.
    De essentiële olie van petit grain bittere sinaasappel moet worden verdund voordat deze op de huid wordt aangebracht.

    CULTUUR EN PRODUCTIE

    De "bittere" sinaasappelboom, geïntroduceerd door de Arabieren in de 9e eeuw in Spanje, genaamd "Sevilla-sinaasappel", wordt in veel landen verbouwd, waaronder India, China en Paraguay. Het vindt zijn voornaamste toepassing in de parfumerie en komt terecht in de samenstelling van eau de cologne.

    PARFUM

    De geur van de petit grain bigarade is die van citrus, pittig, fris en bloemig, met een uitgesproken noot van sinaasappel.

    EXTRACTIE EN OPBRENGST

    De essentiële olie van petit grain bigarade wordt verkregen door destillatie van de bladeren, terwijl de zogenaamde "bittere sinaasappel"-essence, zoals het geval is bij alle citrusvruchten, koud wordt uitgedrukt uit de schil. Er is honderd kilo bladeren nodig om zevenhonderd gram etherische olie te maken, ofwel een opbrengst van 0,7%.

    Chemische formule

    De belangrijkste actieve bestanddelen van essentiële olie van petit grain bigarade zijn terpeenesters (linalyl-, geranyl- en nerylacetaten) en monoterpenolen (alfa-terpineol, linalool).

    BELANGRIJKSTE INDICATIES

    Voorzienigheid voor de gestresste, de essentiële olie van petit grain bigarade heeft een zeer krachtig ontspannend en kalmerend effect dat de "blues" wist en een goede nachtrust bevordert. Het is erg handig bij het kalmeren van hyperactieve kinderen. Het verhelpt alle nerveuze onevenwichtigheden, spasmofilie, ademhalings- en hartritmestoornissen. Anti kramp, het verlicht krampen, stijve nek, koliek en pijnlijke menstruatie. Het behandelt huidinfecties; het is ook een uitstekende celregenerator die de conditie van de huid verbetert en overmatig zweten reguleert.

    De bittere sinaasappel werd, zoals veel oosterse fruitbomen, door de soldaten van Alexander teruggebracht naar hun respectievelijke landen en vijftien eeuwen later opnieuw geïntroduceerd door de kruisvaarders in een Westen dat het vergeten was. De vrucht, de bittere sinaasappel die toen de "mede-appel" werd genoemd, was bij de ouden al bekend lang voordat hij werd verbouwd. Ze prezen terecht de bast, die ze gebruikten als een tonicum voor de spijsvertering, als voorgerecht voor hun onverteerbare feesten en als bescherming tegen de nasleep ervan. De Griekse Theophrastus, founding father van de plantkunde als auteur van Onderzoeken voor planten en de Oorzaken van planten, noemde dit fruit met lof al in de 4e eeuw voor Christus Zes eeuwen later, Galen, de arts van de keizer Commodus, voorgeschreven dat het een te genezen groot aantal ziekten. Het wordt in de traditionele Chinese geneeskunde in twee vormen gebruikt om spijsverterings- en hartproblemen te behandelen: zhi shi (groen fruit) en zhi kiao (schil). Deze voortreffelijke en paradoxale vrucht combineert zoetheid met bitterheid en kan alleen dichters inspireren. Aragon zong over zijn "donkere liefde voor bittere sinaasappel".

    AROMATHERAPIA,
    alles over de essentiele olien

    Deze bijbel van etherische oliën, geschreven door Isabelle Pacchioni, vertelt het verhaal van aromatherapie en leidt ons vervolgens, via de fotoreportages van Jean-Claude Francolon, naar het land van etherische oliën.

    Deze eigenschappen, voordelen en gebruikswijze worden ter informatie gegeven; ze kunnen op geen enkele manier medische informatie vormen of vervangen die alleen gezondheidswerkers kunnen verstrekken. Raadpleeg een arts voor elk gebruik van etherische oliën voor therapeutische doeleinden.

    Uittreksels uit het boek "Aromatherapia - Alles over essentiële oliën", Isabelle Pacchioni, aquarellen door Patrick MORIN, Editions Aroma Thera. Fragmenten uit het boek "48 essentiële oliën essentieel om jezelf anders te behandelen" door Isabelle Delaleu en Isabelle Pacchioni, publicaties van de groep Mandadori France. Botanische illustraties door Agathe Haevermans.
    Aanmelden nieuwsbrief
    Schrijf u in om op de hoogte te blijven van nieuws en exclusieve Puressentiel-aanbiedingen. We zullen uw persoonlijke gegevens gebruiken zoals gespecificeerd in ons privacybeleid.