NL
Mirtel (Myrtus communis)

Mirtel

Myrtus communis
Mirtel (Myrtus communis) is een struik uit de familie van de Myrtaceae en is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. Het groeit in de droge, zonnige maquis in het wild. Zijn groenblijvende, lancetvormige en tegenover elkaar liggende bladeren zijn uitermate aromatisch.

    Tips

    DO NOT USE mirte etherische olie bij zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, kinderen vóór 7 jaar oud, bij mensen die allergisch zijn voor een van de componenten (limoneen, linalool), bij astmapatiënten zonder het advies van een allergoloog, gedurende een lange periode in een persoon met functionele nierinsufficiëntie, bij personen met epilepsie of met een voorgeschiedenis van convulsieve aandoeningen.

    CULTUUR EN PRODUCTIE

    Mirte groeit in het wild op Corsica, Marokko, Tunesië en de Balkan. Mirtebladeren worden geoogst van mei tot september, waarbij tweederde van de bladeren aan de boom blijft om de productiviteit te behouden.

    MIRTE

    De geur van mirte is heerlijk fris en harsachtig.

    EXTRACTIE EN OPBRENGST

    De bladeren van mirte onderworpen aan een destillatie dankzij een meesleuren door de waterdamp waarvan het rendement is van 0,18% tot 0,28%, dat wil honderdtachtig gram zeggen tweehonderdtachtig gram per honderd kilo plant.

    Chemische formule

    De belangrijkste actieve bestanddelen van etherische olie van Myrtus communis zijn monoterpenen (alfa- en bèta-pineen), monoterpeenalcoholen (linalool), monoterpeenesters (myrenylacetaat) en terpeenoxiden (1,8-cineol).

    BELANGRIJKSTE INDICATIES

    De etherische olie van Mirte is antiseptisch en samentrekkend. Het behandelt spijsverterings-, long- of urineweginfecties, evenals huidzweren en aambeien. Het verlicht zware benen en bereidt het lichaam voor op de inspanning om krampen en pijntjes te voorkomen. Het is zeer effectief tegen hoest, vettig en droog.

    Ongetwijfeld vanwege zijn voortreffelijke geur, werd mirte in de oudheid gewijd aan Venus-Aphrodite, en de kronen van de bruid en bruidegom werden er in Griekenland van geweven. Ovidius vertelt in zijn Fasti dat de godin van de liefde, terwijl ze haar druipende haar aan de kust droogde, werd verrast door een troep saters en aan hun wellustige nieuwsgierigheid ontsnapte door zich in mirte te hullen. Ze werd ermee gekroond op de dag van de beroemde schoonheidswedstrijd van de drie godinnen, toen ze de appel ontving uit de handen van de herder Paris. De plant werd veel gebruikt in de geneeskunde en de bessen, geplet, werden gebruikt om pleisters en zalven te maken. Plinius beveelt het aan "voor de genezing van de slechte geur van de mond, een zeer schandelijk ongemak", en het wordt vandaag nog steeds voor dit doel gebruikt in Marokko.

    AROMATHERAPIA,
    alles over de essentiele olien

    Deze bijbel van etherische oliën, geschreven door Isabelle Pacchioni, vertelt het verhaal van aromatherapie en leidt ons vervolgens, via de fotoreportages van Jean-Claude Francolon, naar het land van etherische oliën.

    Deze eigenschappen, voordelen en gebruikswijze worden ter informatie gegeven; ze kunnen op geen enkele manier medische informatie vormen of vervangen die alleen gezondheidswerkers kunnen verstrekken. Raadpleeg een arts voor elk gebruik van etherische oliën voor therapeutische doeleinden.


    Fragmenten uit het boek ""Aromatherapia - Alles over essentiële oliën"", Isabelle Pacchioni, aquarellen van Patrick MORIN, Editions Aroma Thera. Fragmenten uit het boek ""48 essentiële oliën die essentieel zijn om uzelf anders te behandelen"" door Isabelle Delaleu en Isabelle Pacchioni, publicaties van de Mandadori France-groep. Botanische illustraties van Agathe Haevermans.
    Aanmelden nieuwsbrief
    Schrijf u in om op de hoogte te blijven van nieuws en exclusieve Puressentiel-aanbiedingen. We zullen uw persoonlijke gegevens gebruiken zoals gespecificeerd in ons privacybeleid.