NL
Marjolein (Origanum majorana)

Marjolein

Origanum majorana
Marjolein (Origanum majorana) is een eenjarige of tweejarige plant van zestig centimeter uit de familie van de Lamiaceae, en afkomstig uit het oosten van het Middellandse Zeegebied (Cyprus, Egypte, Turkije).

    Tips

    DO NOT USE marjolein essentiële olie bij zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, kinderen vóór 7 jaar oud, in mensen die allergisch zijn aan één van de componenten (limoneen), bij astmapatiënten zonder het advies van een allergoloog, over een lange periode in een persoon die lijdt aan functionele nierinsufficiëntie, bij personen met epilepsie of met een voorgeschiedenis van convulsieve aandoeningen.

    Recepten

    Ongerustheid

    Breng vier keer per dag 2 tot 3 druppels etherische olie van marjolein aan op de pols, op de zonnevlecht en langs de wervelkolom.


    Rouw

    Doe 1 druppel essentiële olie van marjolein aan de binnenkant van elke pols en adem diep in.


    Spijsverteringspijn

    Slik 2 druppels marjolein essentiële olie op een neutrale tablet, in een theelepel olijfolie of op een suiker, zodra de pijn verschijnt, als het af en toe, of vóór elke maaltijd voor twintig dagen als het is pijnlijk. Is chronisch.


    sinusitis

    1 druppel EO van uitgestraalde eucalyptus, 1 druppel EO van marjolein.
    Neem twee druppels op een neutrale tablet, drie keer per dag, gedurende vijf dagen.

    CULTUUR EN PRODUCTIE

    Marjolein wordt gekweekt tot tweeduizend meter boven zeeniveau. De kleine paarse en witte bloemen bloeien in juli-augustus.

    PARFUM

    Het aroma van marjolein, vergelijkbaar met dat van tijm, is fijner dan dat van oregano.

    EXTRACTIE EN OPBRENGST

    Het distilleren van honderd kilo bloeiende toppen levert tweehonderd tot driehonderd gram lichtgele, licht amberkleurige etherische olie op, met een opbrengst van 0,2% tot 0,3%. Als smaakmaker gebruiken we vooral de bladeren.

    Chemische formule

    De actieve ingrediënten zijn met name monoterpenen (40%), monoterpenolen (50%), waaronder terpineen-1-ol-4. In tegenstelling tot oregano (of pizzagras) bevat marjolein geen fenolen.

    Het moet ook niet worden verward met de Spaanse marjolein (Thymus mastichina), die heel andere eigenschappen heeft.

    BELANGRIJKSTE INDICATIES

    Anti-infectieuze en fungicide, essentiële olie van marjolein is nuttig tegen luchtweginfecties en schimmelinfecties. Koningin van Zen, de kalmerende en herbalancerende werking verwijdert stemmingsstoornissen en verdrijft vermoeidheid.

    Waardevol voor degenen die stoppen met roken, het spaart prikkelbaarheid en boulimia. Het is soeverein bij moeilijke spijsvertering, verzacht reumatische pijnen en kalmeert obsessieve seksuele ijver. Ten slotte helpt een druppel aan de binnenkant van de polsen om ergernis of verdriet te overwinnen.

    Marjolein is geboren uit een ongeluk. In de tijd dat de wereld nog lekker rook, was Amarakos verantwoordelijk voor de parfumverzorging aan het hof van Cinyre. Op een dag had hij de pech een vat met een voortreffelijke inhoud te breken en 'droogde hij op van de pijn'. De goden veranderden het met medelijden in marjolein of oregano (amarakos). In Egypte werd marjolein gebruikt in zalven en ontsmettingen. De Grieken brachten het aan als pleister op pijnlijke ledematen en offerden het aan de goden. Dioscorides identificeerde de belangrijkste deugd van de plant: "Het bestrijdt zure gisting in de maag. De essentie ervan, volgens het "Tarief van het Maximum" (301 AD), verkocht in Rome voor honderd denarii per pond, meer dan rozenolie. In de Middeleeuwen bracht de marjolein, bekend als "cache-vlooien", geluk en genas bijna alles. De beroemde Duitse arts Fabricius von Hilden (1560-1634) gebruikte het om een "verkoudheid" te genezen van de illustere generaal Wallenstein, die hem beloonde met "tweehonderd gouden kronen".

    AROMATHERAPIA,
    alles over de essentiele olien

    Deze bijbel van etherische oliën, geschreven door Isabelle Pacchioni, vertelt het verhaal van aromatherapie en leidt ons vervolgens, via de fotoreportages van Jean-Claude Francolon, naar het land van etherische oliën.

    Deze eigenschappen, voordelen en gebruikswijze worden ter informatie gegeven; ze kunnen op geen enkele manier medische informatie vormen of vervangen die alleen gezondheidswerkers kunnen verstrekken. Raadpleeg een arts voor elk gebruik van etherische oliën voor therapeutische doeleinden.


    Fragmenten uit het boek ""Aromatherapia - Alles over essentiële oliën"", Isabelle Pacchioni, aquarellen van Patrick MORIN, Editions Aroma Thera. Fragmenten uit het boek ""48 essentiële oliën die essentieel zijn om uzelf anders te behandelen"" door Isabelle Delaleu en Isabelle Pacchioni, publicaties van de Mandadori France-groep. Botanische illustraties van Agathe Haevermans.
    Aanmelden nieuwsbrief
    Schrijf u in om op de hoogte te blijven van nieuws en exclusieve Puressentiel-aanbiedingen. We zullen uw persoonlijke gegevens gebruiken zoals gespecificeerd in ons privacybeleid.