NL
Mastiekboom (pistacia lentiscus)

Mastiekboom

pistacia lentiscus

Gebruikt voor kreupelhout en kreupelhout, de pistache lentisque (Pistacia lentiscus), ook wel "mastiek" of "thérébenthe" genoemd, is een struik van de familie Anacardiaceae, die drie meter hoog kan worden.

 

Het groeit in mediterrane klimaten en ontleent zijn naam aan het Latijnse lentus (viskeus) met verwijzing naar zijn gom. De bladeren, groen en groenblijvend, lijken op die van de olijfboom. De steenvrucht is klein en oneetbaar.

    Tips

    De essentiële olie van pistachemastiek moet worden verdund voordat het op de huid wordt aangebracht. Te verspreiden buiten aanwezigheid van jonge kinderen.

    DO NOT USE bij zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, bij kinderen onder de 7 jaar oud, bij mensen die allergisch zijn voor een van de componenten (limoneen, linalool), bij astmapatiënten zonder het advies van een allergoloog, over een lange periode van tijd in een persoon die lijdt aan functionele nierinsufficiëntie, bij epilepsie of met een voorgeschiedenis van convulsieve aandoeningen.

    Recepten

    Spijsverteringspijn

    3 druppels EO van lentiscus, 30 druppels HV van calophylle.
    Masseer het mengsel op de buik. Herhaal ochtend en avond.

    Aambeien

    Breng 2 druppels etherische olie van pistache lentisk verdund in 2 druppels plantaardige olie aan op de ader in de ader na elk toilet en elke stoelgang.

    Zware benen, spataderen

    5 druppels EO van lentiscus, 50 druppels HV van calophylle.
    Breng het mengsel aan op het getroffen gebied. Herhaal de applicatie 's morgens en' s avonds.

    CULTUUR EN PRODUCTIE

    Pistache linzen zijn aanwezig in Marokko (sinds de jaren 1950), Algerije en Corsica. Opbrengsten worden pas lonend als de boom de leeftijd van tien tot vijftien jaar bereikt.

    PARFUM

    De geur van essentiële olie van lentisk is intens en kruidachtig.

    EXTRACTIE EN OPBRENGST

    Destillatie door meesleuren van de takken en bloemen produceert de essentiële olie van mastiekboom. De opbrengst is te laag: 0,015%, ofwel slechts vijftien gram etherische olie per honderd kilogram plant, en bijgevolg is de prijs hoog.

    Chemische formule

    De actieve bestanddelen van essentiële olie van lentisk zijn monoterpenen (75%), sesquiterpenen (15%), sommige monoterpenolen en sesquiterpenolen.

    BELANGRIJKSTE INDICATIES

    Decongestivum van de veneuze en lymfatische systemen, de essentiële olie van Pistacia lentiscus behandelt spataderen, veneuze congestie en stasis, flebitis en aambeien.

    De lentisk genas alle of bijna alle kwalen in de oude farmacopee. Het afkooksel ervan, zo merkt de Encyclopedia op, „werd gevierd als plantaardig drinkgoud. Het is een uniek wondermiddel om jicht, maagzwakte te genezen, hardnekkig braken te kalmeren, wind te verdrijven, urine te verdrijven en trillende tanden te versterken ”. De essentiële olie van Pistacia lentiscus is zeker veelzijdig, maar de ambities zijn beperkter. De Grieken parfumeren nog steeds hun ouzo. Op Corsica werden honden ooit een listincu-halsband gemaakt om ze tegen ziekten te beschermen, en een tak werd in tonnen geplaatst om ze te desinfecteren. Daarom werden de tralies van Ajaccio door een mastiektak aan voorbijgangers gesignaleerd.

    AROMATHERAPIA,
    alles over de essentiele olien

    Deze bijbel van etherische oliën, geschreven door Isabelle Pacchioni, vertelt het verhaal van aromatherapie en leidt ons vervolgens, via de fotoreportages van Jean-Claude Francolon, naar het land van etherische oliën.

    Deze eigenschappen, voordelen en gebruikswijze worden ter informatie gegeven; ze kunnen op geen enkele manier medische informatie vormen of vervangen die alleen gezondheidswerkers kunnen verstrekken. Raadpleeg een arts voor elk gebruik van etherische oliën voor therapeutische doeleinden.


    Fragmenten uit het boek ""Aromatherapia - Alles over essentiële oliën"", Isabelle Pacchioni, aquarellen van Patrick MORIN, Editions Aroma Thera. Fragmenten uit het boek ""48 essentiële oliën die essentieel zijn om uzelf anders te behandelen"" door Isabelle Delaleu en Isabelle Pacchioni, publicaties van de Mandadori France-groep. Botanische illustraties van Agathe Haevermans.
    Aanmelden nieuwsbrief
    Schrijf u in om op de hoogte te blijven van nieuws en exclusieve Puressentiel-aanbiedingen. We zullen uw persoonlijke gegevens gebruiken zoals gespecificeerd in ons privacybeleid.