NL
Spijklavendel (Lavandula latifolia)

Spijklavendel

Lavandula latifolia
Spijklavendel (Lavandula latifolia), een struik van dertig tot zestig centimeter uit de familie van de Lamiaceae, groeit in het wild op minder dan zevenhonderd meter boven de zeespiegel op de droge en zonnige hellingen in het zuiden van Frankrijk en het Middellandse Zeegebied.

    Tips

    De orale route is gereserveerd voor kinderen ouder dan 15 jaar.

    Geen gebruik maken van de essentiële olie van lavendel asp bij zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, kinderen vóór 7 jaar oud, mensen die allergisch zijn aan een van de componenten (limoneen, linalool), astmapatiënten zonder het advies van een allergoloog, het onderwerp met epilepsie of met een voorgeschiedenis van convulsieve aandoeningen, bij hartaandoeningen (hypertensie, aritmie, enz.).

    Recepten

    artrose

    Doe 3 druppels etherische olie van lavendel aspic op de pijnlijke plek, drie keer per dag gedurende twaalf dagen.

    Brandwond

    Breng 3 tot 6 druppels pure lavendel aspic essentiële olie aan op de huid, drie of vier keer per dag, op het aangetaste gebied. Als de brandwond net is opgetreden, herhaalt u de applicatie elke vijftien seconden gedurende twee minuten en vervolgens elke vijftien minuten gedurende twee uur. Als het gebied groot is, verdun dan met 5 druppels lavendel aspic voor 5 druppels plantaardige olie van sint-janskruid.

    Droog of sijpelend eczeem

    Breng twee tot drie keer per dag 2 druppels pure aspic lavendel essentiële olie rechtstreeks op de geïrriteerde huid aan.

    Otitis

    Breng een paar pure druppels rond het oor aan (pas op, nooit in de gehoorgang) en herhaal dit meerdere keren per dag.

    chronische sinusitis

    1 druppel EO van tea tree, 1 druppel EO van aspic lavendel.

    Giet 2 druppels op een neutrale tablet en neem drie keer per dag.

    CULTUUR EN PRODUCTIE

    Aspic lavendel groeit van nature overvloedig in Europa. De opbrengsten per hectare lopen sterk uiteen, van vijftien tot tachtig kilogram, afhankelijk van de plant, het klimaat, de regio en de leeftijd van de plantage. De beste opbrengst aan essentiële olie is verzekerd wanneer deze vier tot zes jaar oud is.

    PARFUM

    Donkerder dan echte essentiële lavendelolie, heeft aspic lavendelolie een minder zoete geur. Niemand zou er aan denken om er een linnenkast of een crème brûlée mee te parfumeren, maar deze sterke geur, door de aanwezigheid van kamfer, spreekt parfumeurs aan.

    EXTRACTIE EN OPBRENGST

    De distillatie van lavendel voor aromatherapie wordt bereikt door middel van traditionele stoomdestillatie. De etherische olieopbrengst van aspic lavendel is 0,5% tot 0,8%, of vijfhonderd gram tot achthonderd gram etherische olie per honderd kilogram bloemen.

    CHEMISCHE FORMULE

    De belangrijkste actieve componenten van lavendel aspic essentiële olie zijn monoterpenolen (meer dan 40% linalool), terpeenoxiden en ketonen (kamfer: 14% -15%). Terwijl kamfer en eucalyptol bijna afwezig zijn in Lavandula vera.

    BELANGRIJKSTE INDICATIES

    Antitoxisch, anti-infectieus en uitzonderlijk genezend, lavendel aspic, een kostbare metgezel voor de zomervakantie, is geïndiceerd voor "alles wat prikt": insecten, kwallen, zonnebrand. Het doodt mijten en luizen en, een opmerkelijk fungicide, overwint de meest opstandige mycosen (dermatologisch, voetschimmel in het bijzonder, spijsverterings- of gynaecologisch). Het biedt een uitstekende service op het gebied van KNO en heeft een effectief pijnstillend effect, vooral bij gordelroos, herpes of gewrichts- of spierpijn (osteoartritis, reumatoïde artritis, krampen, enz.).

    VERWANTE SOORTEN

    Echte lavendel (Lavandula angustifolia), stoechade lavendel (Lavandula stoechas).

    De bescheiden snijbiet-neef van echte lavendel (Lavandula angustifolia), asp-lavendel, ontleent zijn naam aan een antigif-eigenschap die bekend is bij jagers. Ze redden hun honden die zijn gestoken door een adder door een handvol bladeren te plukken en over de gewonde plek te wrijven. Aspic lavendel was hoogstwaarschijnlijk de "rustieke nardus" van de Romeinen. Het is ongetwijfeld een dienst geweest voor de onuitputtelijke redenaars van de revolutie, omdat Lamarck in 1794 in zijn Flore française of beknopte beschrijving van alle planten die van nature in Frankrijk groeien, bevestigt dat "het een goede remedie zou zijn tegen stemverlies .".

    AROMATHERAPIA,
    alles over de essentiele olien

    Deze bijbel van etherische oliën, geschreven door Isabelle Pacchioni, vertelt het verhaal van aromatherapie en leidt ons vervolgens, via de fotoreportages van Jean-Claude Francolon, naar het land van etherische oliën.

    Deze eigenschappen, voordelen en gebruikswijze worden ter informatie gegeven; ze kunnen op geen enkele manier medische informatie vormen of vervangen die alleen gezondheidswerkers kunnen verstrekken. Raadpleeg een arts voor elk gebruik van etherische oliën voor therapeutische doeleinden.


    Fragmenten uit het boek ""Aromatherapia - Alles over essentiële oliën"", Isabelle Pacchioni, aquarellen van Patrick MORIN, Editions Aroma Thera. Fragmenten uit het boek ""48 essentiële oliën die essentieel zijn om uzelf anders te behandelen"" door Isabelle Delaleu en Isabelle Pacchioni, publicaties van de Mandadori France-groep. Botanische illustraties van Agathe Haevermans.
    Aanmelden nieuwsbrief
    Schrijf u in om op de hoogte te blijven van nieuws en exclusieve Puressentiel-aanbiedingen. We zullen uw persoonlijke gegevens gebruiken zoals gespecificeerd in ons privacybeleid.