NL
Laurier (laurus nobilis)

Laurier

laurus nobilis
Laurier (Laurus nobilis) is een winterharde, groenblijvende struik met donkergrijze schors en behoort tot de familie van de Lauraceae. Er zijn twee varieteiten, de gouden laurier (Laurus nobilis laurea) en de laurier met de smalle bladeren (Laurus nobilis angustifolia).

    Tips

    Op de huid moet de etherische olie van edele laurier, allergeen, worden verdund. Orale inname moet met de nodige voorzichtigheid gebeuren. Verhoog nooit de dosis of verleng het gebruik nooit, omdat de etherische olie een verdovende werking heeft.

    DO NOT USE bij zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, bij kinderen onder de leeftijd van 7, bij mensen met fragiele nieren, bij mensen met epilepsie of met een voorgeschiedenis van convulsieve aandoeningen, bij mensen allergisch voor een van de componenten (eugenol, limonene, linalool) , bij astmapatiënten zonder het advies van een allergoloog.

    Recepten

    Aphte

    4 ml EO van edele laurier, 10 ml HV van rozenbottel.
    Breng drie keer per dag met een wattenstaafje aan op de aften tot genezing en gedurende maximaal zeven dagen.

    Terugkerende colitis

    Neem twee keer per dag, gedurende twee weken, 2 druppels etherische olie van laurier en 1 druppel etherische olie van kaneel op een neutrale tablet.

    Haargroei

    2 tot 3 druppels laurier gemengd met uw gebruikelijke dosis shampoo stimuleren de hoofdhuid.

    CULTUUR EN PRODUCTIE

    De nobele laurier groeit in het hele Middellandse-Zeegebied, in Frankrijk, Italië, Spanje en Griekenland, en in de Balkan. Turkije is verreweg de eerste exporteur, de lauriercultuur brengt het elk jaar meer dan twintig miljoen dollar op. Het is overvloedig aanwezig op Corsica, waar het traditioneel een kruidenthee wordt gemaakt tegen buikpijn. Het wordt gekweekt in stekken of gelaagdheid op rijke, gedraineerde en zanderige grond.

    PARFUM

    De geur van laurierblaadjes is fris, houtachtig en kruidig, vergelijkbaar met de verfrommelde bladeren.

    EXTRACTIE EN OPBRENGST

    De destillatie van laurierblaadjes door stoomdestillatie heeft een lage opbrengst van 0,13% etherische olie. Er is honderd kilo van de plant nodig om honderddertig milliliter etherische olie te verkrijgen.

    CHEMISCHE FORMULE

    De actieve bestanddelen van Laurus nobilis zijn met name monoterpenen, sesquiterpenen, monoterpenolen (linalool), esters, fenolen, oxiden (1,8-cineol) en lactonen (costunolide).

    BELANGRIJKSTE INDICATIES

    Laurier etherische olie is antibacterieel, antiviraal en fungicide. Het behandelt luchtwegaandoeningen in de winter, zweertjes in de mond, neuralgie en alle huid- en darminfecties (het brengt de darmflora weer in evenwicht) en andere. Naast andere heldendaden, geassocieerd met die van de theeboom, overwint het Candida albicans die schimmelinfecties veroorzaakt. Het helpt bij het bestrijden van vermoeidheid en nerveuze onbalans, stimuleert de hoofdhuid en heeft zelfs de eigenschap om wimpers terug te laten groeien.

    Net als de meeste mediterrane planten, de laurier heeft een legende: wraak te nemen op Apollo, die naar hem had gelachen nemen, Eros inspireerde hem met een gekke liefde van de nimf Daphne en had de wreedheid naar de prachtige ongevoelig voor zijn goddelijke zuchten te maken. Moe van het voortdurend weglopen van hem, werd ze veranderd in een laurier die Apollo, nog steeds verliefd, toegewijd aan vrede, triomf en geluk. Daarom werd er in Rome met lauriertakken gezwaaid als teken van gejuich. In Rome en Griekenland werden de winnaars gekroond, en in de middeleeuwen gebeurde hetzelfde voor studenten die hun examens haalden. Hun voorhoofd was omgeven door de laurier met zijn bessen (Bacca laurea), vandaar ons "baccalaureaat". Het maakt deel uit van het zeer oude recept voor "Aleppo-zeep" voor huidverzorging, en vrouwen op Kreta hebben het altijd de glans van hun haar toevertrouwd. De culinaire verdiensten zijn zo bekend dat het weinig nodig is om ze in herinnering te brengen.

    AROMATHERAPIA,
    alles over de essentiele olien

    Deze bijbel van etherische oliën, geschreven door Isabelle Pacchioni, vertelt het verhaal van aromatherapie en leidt ons vervolgens, via de fotoreportages van Jean-Claude Francolon, naar het land van etherische oliën.

    Deze eigenschappen, voordelen en gebruikswijze worden ter informatie gegeven; ze kunnen op geen enkele manier medische informatie vormen of vervangen die alleen gezondheidswerkers kunnen verstrekken. Raadpleeg een arts voor elk gebruik van etherische oliën voor therapeutische doeleinden.


    Fragmenten uit het boek ""Aromatherapia - Alles over essentiële oliën"", Isabelle Pacchioni, aquarellen van Patrick MORIN, Editions Aroma Thera. Fragmenten uit het boek ""48 essentiële oliën die essentieel zijn om uzelf anders te behandelen"" door Isabelle Delaleu en Isabelle Pacchioni, publicaties van de Mandadori France-groep. Botanische illustraties van Agathe Haevermans.
    Aanmelden nieuwsbrief
    Schrijf u in om op de hoogte te blijven van nieuws en exclusieve Puressentiel-aanbiedingen. We zullen uw persoonlijke gegevens gebruiken zoals gespecificeerd in ons privacybeleid.