NL
Kruidnagelboom (Syzygium aromaticum)

Kruidnagelboom

Syzygium aromaticum
De kruidnagelboom (Syzygium aromaticum) behoort tot de familie van de Myrtaceae en is afkomstig uit de Molukken (Indonesie). Hij kan vijftien meter hoog worden.

    Tips

    Essentiële olie van kruidnagel, een sterk irriterend middel dat puur wordt gebruikt, moet worden verdund in een plantaardige olie voordat het op de huid wordt gebruikt.

    DO NOT USE bij zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, bij kinderen onder de 7 jaar oud, bij mensen die allergisch zijn voor een van de componenten (eugenol), bij astmapatiënten zonder het advies van een allergoloog, bij patiënten met epilepsie of met een voorgeschiedenis van convulsieve aandoeningen, in bij leverinsufficiëntie, hepatitis A, B of C.

    Recepten

    tandvleesaandoeningen

    Masseer het tandvlees met 1 druppel van elk van deze essentiële oliën: kruidnagel, laurier, niaouli, verdund in 2 druppels neutrale plantaardige olie, drie tot vier keer per dag gedurende een week.

    Aften of tandabces

    Direct op de mondzweer (of op de tand, bij tandabces) 1 druppel etherische olie van kruidnagel aanbrengen met een wattenstaafje.

    Koud

    Meng 2 druppels etherische olie van kruidnagel met honing. Zoet je kruidenthee.

    Eetlustremmer

    60 druppels EO van Ceylon kaneel, 60 druppels EO van kruidnagel.

    Giet het mengsel in een bruine glazen fles. Ontkurk het en haal vijf keer diep adem om het verlangen naar voedsel te verminderen.

    Verstuif niet puur maar altijd geassocieerd met andere essentiële oliën.

    CULTUUR EN PRODUCTIE

    De kruidnagels worden geoogst voordat ze bloeien en in de zon drogen totdat ze een donkerbruine kleur krijgen. Indonesië is tegenwoordig de belangrijkste producent van kruidnagel, waarvan Zanzibar de wereldhoofdstad was, maar het besteedt 95% van zijn productie aan de vervaardiging van lokale sigaretten, de kreteks. Madagaskar, Tanzania, Sri Lanka en de Comoren exporteren etherische olie, en Mayotte, het "parfum-eiland" van Frankrijk, is een kleine producent.

    PARFUM

    De schone, krachtige en kruidige geur is bekend bij iedereen die de drempel van een tandartspraktijk is gepasseerd.

    EXTRACTIE EN OPBRENGST

    De etherische olie wordt verkregen door distillatie. Het zeer hoge essentiegehalte van kruidnagel (150 milliliter per kilogram en meer in de droge plant) zorgt voor een uitzonderlijk hoge opbrengst van 13%, ofwel dertien kilogram etherische olie voor honderd kilogram bloemknoppen.

    Chemische formule

    De belangrijkste actieve componenten van de essentiële olie van Syzygium aromaticum zijn eerst eugenol en daarna caryofylleen.

    BELANGRIJKSTE INDICATIES

    Essentiële olie van kruidnagel is antiviraal, antibacterieel, antiparasitair, pijnstillend en ontstekingsremmend. Het is ook een krachtig verdovend middel, soeverein tegen kiespijn. De eugenol die erin zit wordt gebruikt bij tandheelkundige anesthesie en daarom doet de geur je meteen denken aan een tandartsstoel! Het vergemakkelijkt de spijsvertering, bestrijdt bacteriële diarree en constipatie, en verdrijft fysieke en intellectuele vermoeidheid. De geur heeft de eigenschap honger te onderdrukken en wordt vaak gebruikt om de lange uren van religieuze vasten te doorstaan.

    Kruidnagel werd al lang voor onze jaartelling door de Chinezen gebruikt voor culinaire en medicinale doeleinden. De "kruidenroute" die naar het "Land van de Seres" (China) leidde, had het bekend gemaakt aan de Romeinen, die het gebruikten om vlees te verteren dat te vaak mager was. Plinius verweet kruidnagel en peper dat ze 'alleen behaagden door hun hardheid'. De Griekse arts Askesios was het daar niet mee eens: "Kruidnagelolie heeft een goede geur die een grote hulp is bij de spijsvertering." De kruidnagelboom werd door de Arabieren in Europa geïntroduceerd, maar het waren de Portugezen die, toen ze in 1424 de Molukken ontdekten, hun monopolie veilig stelden. De rentmeester van Ile de France, nu Mauritius, greep enkele planten en liet ze acclimatiseren, eerst op zijn eiland en daarna in West-Indië. Het gebruik van kruidnagel wordt vaak beschouwd als een uiting van brutale luxe: in zijn Hel verwijt Dante de Sienese "de kostbare gewoonte om met kruidnagel te kruiden".


    Kruidnagel wordt over de hele wereld gekauwd om de adem te verbeteren en tandinfecties te voorkomen.

    AROMATHERAPIA,
    alles over de essentiele olien

    Deze bijbel van etherische oliën, geschreven door Isabelle Pacchioni, vertelt het verhaal van aromatherapie en leidt ons vervolgens, via de fotoreportages van Jean-Claude Francolon, naar het land van etherische oliën.

    Deze eigenschappen, voordelen en gebruikswijze worden ter informatie gegeven; ze kunnen op geen enkele manier medische informatie vormen of vervangen die alleen gezondheidswerkers kunnen verstrekken. Raadpleeg een arts voor elk gebruik van etherische oliën voor therapeutische doeleinden.


    Fragmenten uit het boek ""Aromatherapia - Alles over essentiële oliën"", Isabelle Pacchioni, aquarellen van Patrick MORIN, Editions Aroma Thera. Fragmenten uit het boek ""48 essentiële oliën die essentieel zijn om uzelf anders te behandelen"" door Isabelle Delaleu en Isabelle Pacchioni, publicaties van de Mandadori France-groep. Botanische illustraties van Agathe Haevermans.
    Aanmelden nieuwsbrief
    Schrijf u in om op de hoogte te blijven van nieuws en exclusieve Puressentiel-aanbiedingen. We zullen uw persoonlijke gegevens gebruiken zoals gespecificeerd in ons privacybeleid.