NL
Jeneverbes (juniperus communis)

Jeneverbes

juniperus communis
De jeneverstruik (Juniperus communis) is afkomstig uit Slovenie en Kreta en is een plant uit de familie van de Cupressaceae die vier tot zes meter hoog kan worden. De bladeren zijn zeer stekelig, en de plant produceert vrouwelijke kegels die na twee jaar rijp zijn en dan "jeneverbessen" worden genoemd.

    Tips

    Op de huid moet de etherische olie van jeneverbes vóór het aanbrengen worden verdund.

    Geen gebruik maken van de essentiële olie van de jeneverbes bij zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, kinderen vóór 7 jaar oud, bij mensen die allergisch zijn voor een van de componenten (limoneen), bij astmapatiënten zonder het advies van een allergoloog, bij mensen met hormoon-afhankelijke kanker ( eierstokken, baarmoeder, borst, prostaat, teelballen en bepaalde vormen van darmkanker), bij mensen met nierproblemen, bij mensen met epilepsie of met een voorgeschiedenis van convulsieve aandoeningen.

    Recepten

    Cellulitis

    Giet 4 druppels etherische olie van jeneverbes, verdund in een theelepel plantaardige olie van druivenpitolie en masseer de aangetaste plekken stevig in (van onder naar boven).

    Meng 10 tot 20 druppels etherische olie van jeneverbes met een dopje neutrale bad- of melkbasis. Giet in het bad en masseer de getroffen gebieden.

    CULTUUR EN PRODUCTIE

    Juniper, een Europese struik, houdt van de zon maar is niet bang voor de kou. Het groeit van de heuvel tot het subalpiene niveau in Europa en in de landen van het noordelijk halfrond. In Frankrijk komt hij vooral voor in de Provence. Andere producenten van etherische jeneverbesolie zijn Italië, Spanje, Griekenland en Oostenrijk.

    PARFUM

    Juniper heeft een balsamico geur zoals alle cupressaceae.

    EXTRACTIE EN OPBRENGST

    Er zijn twee essentiële oliën van jeneverbes, één gewonnen uit de bessen en een andere gewonnen uit de twijgen. De fijnste is die verkregen uit twee jaar oude bessen. Onderworpen aan distillatie door stoomdestillatie, hebben jeneverbessen een opbrengst van 0,2% tot 0,4%, of tweehonderd tot vierhonderd gram etherische olie per honderd kilogram plant.

    Chemische formule

    De hoofdbestanddelen van de etherische olie van Juniperus communis zijn monoterpenen (tot 50%), sesquiterpenen, alcoholen en terpeenesters (bornyl- en terpenylacetaten).

    BELANGRIJKSTE INDICATIES

    Analgetische en anti-inflammatoire, essentiele olie van jeneverbes vergemakkelijkt de eliminatie van toxines en behandelt artritis en neuritis. Het bevordert de lymfatische circulatie, drainage en helpt bij het bestrijden van waterretentie en cellulitis.

    verwante soorten

    Bergjeneverbes (Juniperus communis var. bergen), Mexicaanse jeneverbes of Texas ceder (Juniperus mexicana), Himalaya jeneverbes (Juniperus wallichiana).

    We raken verdwaald in speculaties over de oorsprong van het woord Juniperus, maar we weten zonder twijfel dat de kleine zwarte bessen van de jeneverbes heel vroeg in de menselijke geschiedenis verschenen. Een duizend jaar oude wierookbrander werd ontdekt in 1932 in Malia, Kreta, die fragmenten ervan bevatte. Jeneverbeshout, bekend als rotbestendig, werd gekozen om de balken van de tempel van Artemis in Efeze, een van de wereldwonderen, te snijden. De Romeinen verbrandden ze op straat in tijden van epidemieën, en ze hingen ze aan deuren om slangen af te weren. De Grieken schonken het, om hen te verzoenen, aan de formidabele Erinyes, godinnen van wraak. In de jaren zeventig schreven Kretenzische vrouwen hun vruchtbaarheid toe aan jeneverbessenolie, die ze verkregen door een rustiek ketelhuis te begraven waarop drie dagen lang een groot vuur brandde. In Duitsland zijn jeneverbessen niet zomaar zuurkool. Het "gezondheidsdieet" van een beroemde abt Kneipp adviseert om het drieëntwintig dagen te eten om gezond te zijn.

    AROMATHERAPIA,
    alles over de essentiele olien

    Deze bijbel van etherische oliën, geschreven door Isabelle Pacchioni, vertelt het verhaal van aromatherapie en leidt ons vervolgens, via de fotoreportages van Jean-Claude Francolon, naar het land van etherische oliën.

    Deze eigenschappen, voordelen en gebruikswijze worden ter informatie gegeven; ze kunnen op geen enkele manier medische informatie vormen of vervangen die alleen gezondheidswerkers kunnen verstrekken. Raadpleeg een arts voor elk gebruik van etherische oliën voor therapeutische doeleinden.


    Fragmenten uit het boek ""Aromatherapia - Alles over essentiële oliën"", Isabelle Pacchioni, aquarellen van Patrick MORIN, Editions Aroma Thera. Fragmenten uit het boek ""48 essentiële oliën die essentieel zijn om uzelf anders te behandelen"" door Isabelle Delaleu en Isabelle Pacchioni, publicaties van de Mandadori France-groep. Botanische illustraties van Agathe Haevermans.
    Aanmelden nieuwsbrief
    Schrijf u in om op de hoogte te blijven van nieuws en exclusieve Puressentiel-aanbiedingen. We zullen uw persoonlijke gegevens gebruiken zoals gespecificeerd in ons privacybeleid.