NL
Wierook (boswellia sacra)

Wierook

boswellia sacra
Wierook is de hars die uit een boom van de familie Burseraceae (geslacht Boswellia) komt, die drie meter hoog kan worden. Hij is inheems in het zuidelijke Arabische schiereiland (Sultanaat van Oman en Jemen) en de Hoorn van Afrika (Somalië).


Alleen de mannelijke boom is productief en levert pas na tien jaar zijn beste kwaliteit gomhars.

    Tips

    Op de huid moet etherische olie van wierook worden verdund in plantaardige olie.

    DO NOT USE wierookhars etherische olie bij zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, kinderen vóór 7 jaar oud, bij mensen die allergisch zijn voor een van de componenten (limoneen, linalool), bij astmapatiënten zonder het advies van een allergoloog, bij langdurig gebruik in een persoon met een kwetsbare nieren, bij personen met epilepsie of met een voorgeschiedenis van convulsieve aandoeningen.

    Recepten

    Verzwakt immuunsysteem

    3 druppels EO van wierook, 3 druppels EO van echte lavendel puur of verdund in 10 druppels HV-olie van zoete amandel of calophylle.
    Twee tot drie keer per dag gedurende drie weken op de borst aanbrengen.

    Zenuwinzinking

    Neem 1 druppel etherische olie van wierook op een neutrale tablet, op een suiker of in een lepel honing, 's morgens,' s middags en' s avonds, vijftien minuten voor de maaltijd, gedurende drie maanden.

    Wond

    Plaats 1 druppel etherische olie van wierook rond een kleine wond.

    Verkoudheid

    Bereid je voor op een fumigatie door 3 druppels etherische olie van wierook in kokend water te gieten. Adem om de luchtwegen vrij te maken.

    CULTUUR EN PRODUCTIE

    De meest gewaardeerde wierook groeit in de Hadramaut-vallei in het zuiden van Jemen. De als "wierook" omschreven geurstoffen, waarvan Frankrijk grote hoeveelheden importeert, worden slechts zelden verkregen uit Jemen's wierook. India, dat een enorme hoeveelheid wierook consumeert, oogst de hars van Boswellia serrata.

    PARFUM

    De uitzonderlijk sterke geur van wierook is gezond en geruststellend. Pas echter op, wierook wordt vaak gebruikt in de vorm van stokjes of brandende kegels, die bij verbranding een uitstoot van benzeen en formaldehyde produceren die niet ingeademd mogen worden! Traditioneel worden deze wierookstokjes tijdens religieuze ceremonies verbrand in grote tempels die openstaan voor alle wind, wat bij onze gesloten appartementen niet het geval is!

    EXTRACTIE EN OPBRENGST

    Volgens het millennial-proces wordt de bast ingesneden door een smal en tien centimeter lang flapje te verwijderen. Harsafscheidingen, uitgehard in contact met lucht, worden twee tot drie weken later verzameld. De beste hars wordt verzameld in de herfst, na incisies gemaakt in de late zomer ("witte wierook"). "Rode wierook" wordt verzameld in de lente na winterincisies. De etherische olie wordt verkregen door volledige destillatie, waarvan de opbrengst hoog is - in de orde van 8% tot 10% -, dat wil zeggen acht tot tien kilo essentiële olie per honderd kilo planten, door stoom meeslepen van water

    Chemische formule

    De werkzame bestanddelen zijn in het bijzonder monoterpenen, sesquiterpenen, alcoholen evenals oxiden en esters.

    BELANGRIJKSTE INDICATIES

    Wierook is antiseptisch, slijmoplossend, samentrekkend en genezend. De essentiële olie helpt infecties van de luchtwegen te bestrijden. Het versterkt het immuunsysteem en kalmeert angst. Het wordt ook gebruikt in de reumatologie en tegen migraine.

    verwante soorten

    wierook (Boswellia frereana), Indiase wierook (Boswellia serrata).
    Sinds de kameel in de 13de eeuw voor Christus gedomesticeerd werd, reizen de caravans langs de 'wierookweg'. In de oude wereld is het het eerste kruid dat aan de goden wordt aangeboden. Zo schonk de koning van Syrie Seucos in 287 v.Chr. Onder andere driehonderd zestig kilo wierook aan de tempel van Apollo in Miletus. Het wordt ook gebruikt als een fumigatiemiddel voor ademhalingsaandoeningen en om omgevingslucht te zuiveren.

    AROMATHERAPIA,
    alles over de essentiele olien

    Deze bijbel van etherische oliën, geschreven door Isabelle Pacchioni, vertelt het verhaal van aromatherapie en leidt ons vervolgens, via de fotoreportages van Jean-Claude Francolon, naar het land van etherische oliën.

    Deze eigenschappen, voordelen en gebruikswijze worden ter informatie gegeven; ze kunnen op geen enkele manier medische informatie vormen of vervangen die alleen gezondheidswerkers kunnen verstrekken. Raadpleeg een arts voor elk gebruik van etherische oliën voor therapeutische doeleinden.


    Fragmenten uit het boek ""Aromatherapia - Alles over essentiële oliën"", Isabelle Pacchioni, aquarellen van Patrick MORIN, Editions Aroma Thera. Fragmenten uit het boek ""48 essentiële oliën die essentieel zijn om uzelf anders te behandelen"" door Isabelle Delaleu en Isabelle Pacchioni, publicaties van de Mandadori France-groep. Botanische illustraties van Agathe Haevermans.
    Aanmelden nieuwsbrief
    Schrijf u in om op de hoogte te blijven van nieuws en exclusieve Puressentiel-aanbiedingen. We zullen uw persoonlijke gegevens gebruiken zoals gespecificeerd in ons privacybeleid.