NL
Citroen (citrus limon)

Citroen

citrus limon
Een donkergroene en gelakte groenblijvende struik, citroen (Citrus limon of limonum) behoort tot de grote familie van Rutaceae of citrusvruchten. Het geslacht omvat honderd en zestig soorten. De bladeren, voorzien van doorschijnende klieren, geven een sterk parfum vrij wanneer ze verkruimeld worden. De vruchten zijn het hele jaar door aanwezig op de boom, met pieken in maart-april en oktober-december. Citrus Limon is het resultaat van een natuurlijke hybridisatie tussen de capet (Citrus medica var. vulgaris), limoen (Citrus limetta) en grapefruit (Citrus paradisii).

    Tips

    Fotogiftige etherische olie van citroen mag niet worden gebruikt voor blootstelling aan de zon.

    DO NOT USE citroen essentiële olie bij zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, kinderen vóór 7 jaar oud, bij mensen die allergisch zijn voor een van de componenten (geranial, limoneen, linalool, Neral), bij astmapatiënten zonder advies van een allergoloog en over een lange periode in een persoon met functionele nierinsufficiëntie, bij de persoon met epilepsie of met een voorgeschiedenis van convulsieve aandoeningen.

    RECEPTEN

    Luchtzuivering
    Verstuif 20 druppels gedurende een uur met behulp van een diffuser (zachte warmte of koude verneveling).

    Moeilijke spijsvertering
    Giet 2 druppels citroenessence (of 1 druppel citroenessence en 1 druppel essentiële pepermuntolie) op een neutrale tablet of een kleine suiker. Laat het na de maaltijd in je mond smelten.

    Immuniteit
    Doe gedurende twee weken elke ochtend 2 druppels citroenessence in een theelepel olijfolie, honing, op een neutrale tablet of een beetje suiker.

    Reisziekte, misselijkheid
    Neem voor vertrek 1 druppel citroenessence op een neutrale tablet, een suiker of een lepel honing. Herhaal indien nodig tijdens de reis (maximaal zes keer per dag).

    Slechte adem, desinfectie van de mond
    Giet 1 tot 2 pure druppels citroenextract (of tea tree etherische olie) op de tandpasta.

    CULTUUR EN PRODUCTIE

    Gecultiveerd in het Middellandse-Zeegebied, vooral in Spanje, de belangrijkste exporteur van de wereld, en in de subtropen, gedijt de citroenboom op licht zure en goed doorlatende bodems. In Frankrijk groeit het in de grond in de regio van Menton en op Corsica, maar de op de markt gebrachte productie is verwaarloosbaar.

    PARFUM

    De geur van citroen is typisch, fris, fruitig, pittig, kenmerkend voor de verse citroenschil.

    EXTRACTIE EN OPBRENGST

    De citroen wordt geplukt voordat hij volledig rijp is en, zoals bij alle citrusvruchten, wordt de essentie verkregen door koude extractie van de schil. Deze werden ooit over een spons geperst. Het levert 4% op, of vier kilo benzine voor elke honderd kilo fruitschil.

    CHEMISCHE FORMULE

    De actieve ingrediënten van de essence van Citrus limon zijn met name monoterpenen (limoneen, gamma-terpineen,), terpeenaldehyden (geranial, neral), monoterpenolen (geraniol) en coumarines en furocoumarines.

    BELANGRIJKSTE INDICATIES

    Lange tijd alleen gebruikt als gif en remedie voor aandoeningen van de luchtwegen, wordt de essentie van Citrus limonum-schil aanbevolen vanwege zijn versterkende, hepatische en anti-misselijkheid eigenschappen. Voor mensen met pulmonale overbelasting (gemanifesteerd door een astmatische hoest), zelf een gevolg van leverfalen, is deze essence uitstekend. Zijn aangename geur reinigt de lucht. Het helpt tegen zware benen, vochtophoping en overgewicht, wanneer deze symptomen van leveroorsprong zijn.

    Helder in de ogen en samentrekkend in de mond, citroen heeft een temperament dat niemand onverschillig laat. Zijn uitgesproken persoonlijkheid kan vervelend zijn: de pers kent zo de "citroenprijs" toe aan een bijzonder lastige politicus. Er komt zelfs een oud populair Grieks liedje op hem af: "Hé, ruik niet zo sterk, weinig geurende citroen, anders word ik boos!" "Zijn thuisland is het oude Media, tussen Tigris en Kaspische Zee. Virgil is hem in zijn Bucolics dankbaar "voor het verzachten van de stinkende adem van Meden" en "voor het kalmeren van de polsslag van trillende oude mannen". De kruisvaarders noemden de citroen de "appel mede", en het werd twee eeuwen voordat het de Atlantische Oceaan overstak in de karveels van Christopher Columbus als een antiscorbuticum door Arabische zeevaarders verscheept.

    AROMATHERAPIA,
    alles over de essentiele olien

    Deze bijbel van etherische oliën, geschreven door Isabelle Pacchioni, vertelt het verhaal van aromatherapie en leidt ons vervolgens, via de fotoreportages van Jean-Claude Francolon, naar het land van etherische oliën.

    Deze eigenschappen, voordelen en gebruikswijze worden ter informatie gegeven; ze kunnen op geen enkele manier medische informatie vormen of vervangen die alleen gezondheidswerkers kunnen verstrekken. Raadpleeg een arts voor elk gebruik van etherische oliën voor therapeutische doeleinden.


    Fragmenten uit het boek "Aromatherapia - Alles over essentiële oliën", Isabelle Pacchioni, aquarellen van Patrick MORIN, Editions Aroma Thera. Fragmenten uit het boek "48 essentiële oliën die essentieel zijn om uzelf anders te behandelen" door Isabelle Delaleu en Isabelle Pacchioni, publicaties van de Mandadori France-groep. Botanische illustraties van Agathe Haevermans.
    Aanmelden nieuwsbrief
    Schrijf u in om op de hoogte te blijven van nieuws en exclusieve Puressentiel-aanbiedingen. We zullen uw persoonlijke gegevens gebruiken zoals gespecificeerd in ons privacybeleid.