NL
Exotische basilicum (ocimum basilicum var. basilicum)

Exotische basilicum

ocimum basilicum var. basilicum

Inheems in Azië, exotische basilicum (Ocimum basilicum var. basilicum) is een eenjarige plant van de Lamiaceae-familie.

 

Er zijn meer dan honderd soorten basilicum, waaronder "kamferbasilicum" en "heilige basilicum". Al zijn soorten zijn zeer geurig. De exotische basilicum is twintig tot vijftig centimeter hoog en heeft een vertakte, harige vierkante stengel die vaak houtachtig wordt. De donkergroene bladeren zijn klein, ovaal en lancetvormig. De bloemen in spikes, wit en lichtroze, zijn gegroepeerd langs de stelen en verschijnen in de zomer. De zaden zijn zwart, fijn en langwerpig. De naam basilicum komt van het Griekse basileus (koning) en getuigt van zijn kwaliteit als koninklijke plant.

 

    Tips

    Basilicum etherische olie moet altijd ruim worden verdund en aangebracht op de huid of in bad gebruikt (1-2 druppels basilicum essentiële olie in 2 kappen van een neutrale basis voor het bad en douche). Het is niet aan te raden om de doseringen onachtzaam te verhogen, omdat de basilicum dan een staat van verdoving kan veroorzaken.

    Niet gebruiken: bij zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, bij kinderen vóór 12 jaar oud, bij mensen bij wie de professionele activiteit vereist waakzaamheid, bij mensen die allergisch zijn voor een van de componenten (linalool), bij astmapatiënten zonder het advies van een allergoloog in het onderwerp met epilepsie of met een voorgeschiedenis van convulsieve aandoeningen.

    Recepten

    Aerofagie

    1 druppel EO basilicum, 1 druppel EO pepermunt.
    Giet 2 druppels van elk van de essentiële oliën gemengd met plantaardige olie op de groenten tijdens de maaltijd.

    Spijsvertering

    1 druppel EO van exotische basilicum, 1 druppel EO van citroen, 1 druppel EO van pepermunt.
    Meng de essentiële oliën in een lepel honing, ingebracht in een kruidenthee.

    Vermoeidheid en stress

    1 druppel EO van basilicum, 1 druppel EO van rozenhout, 1 druppel EO van zwarte spar, 1 druppel EO van grove den, 1 druppel EO van linalool tijm, 5 druppels 'HV Arnica.
    Breng dit mengsel tien dagen lang drie keer per dag langs de wervelkolom aan.

    Spasmofilie

    Neem 2 druppels etherische olie van basilicum op een neutrale tablet, twee tot drie keer per dag tijdens periodes van problemen.

    CULTUUR EN PRODUCTIE

    De exotische basilicum wordt in Madagaskar verbouwd; in zijn verschillende soorten gedijt het in het hele Middellandse Zeegebied waar het het recept voor veel gerechten binnenkomt. In Frankrijk wordt het "basilicum met sauzen" en in het zuiden "pistou", van het werkwoord in Nice dat "stampen" betekent, omdat het tot een pasta wordt vermalen voor gebruik in de keuken. In zwart Afrika wordt het aan kinderen gegeven als ontwormingsmiddel en tegen migraine.

    PARFUM

    De exotische basilicum heeft een kruidachtige en frisse geur met een anijsnoot die de "gewone basilicum" die traditioneel gebruikt wordt bij het koken niet heeft.

    EXTRACTIE EN OPBRENGST

    Ocimum basilicum etherische olie wordt verkregen door destillatie van de bladeren en bloemen door stoomdestillatie. De opbrengst, in de orde van 0,1%, is honderd gram etherische olie per honderd kilogram plant.

    Chemische formule

    Basilicum etherische olie bevat onder andere monoterpenen, monoterpenolen, sesquiterpenen, oxiden en ketonen, maar het essentiële bestanddeel is een fenolmethylether, methylchavicol of estragol (ongeveer 80% tot 90%).

    BELANGRIJKSTE INDICATIES

    Essentiële olie van basilicum is een krachtig krampstillend middel: het is zeer effectief tegen menstruatiepijn. Het is ook een regulator van het zenuwstelsel. Het behandelt alle staten van depressie en vermoeidheid, evenals spasmofilie. Op spijsverteringsniveau kalmeert het spasmen (hik) en maag- of darmpijn.

    verwante soorten

    Kamferbasilicum (Ocimum canum camphoriferum), heilige eugenolbasilicum (Ocimum tenuiflorum eugenoliferum), slabladbasilicum, grote groene basilicum, kleine basilicum.

    Hij was in de oudheid het slachtoffer van een ondubbelzinnigheid. Dus Plinius, die hem afraadt tegen epilepsie, verwart hem met de fabelachtige basilicumslang en beweert dat als we stukjes van de plant onder een aan de zon blootgestelde steen plaatsen, we op een dag dit formidabele reptiel naar buiten zullen zien komen. Het geeft basilicum veel eigenschappen en een afrodisiacum: "daarom wordt het tijdens het opstijgen in de vulva van ezels gebracht". Basilicum is in het Westen overal aanwezig als sier- en geneeskrachtige plant. De Italiaanse Mattioli, arts en botanicus, merkte in de 16e eeuw op: “Er zijn maar weinig tuinen of ramen die niet zijn bekleed met basilicum in houten kisten of aardewerken potten. In India, waar mystiek hand in hand gaat met gastronomie, is de plant opgedragen aan de gemalin van Vishnu en geniet hij een religieuze status.

    AROMATHERAPIA,
    alles over de essentiele olien

    Deze bijbel van etherische oliën, geschreven door Isabelle Pacchioni, vertelt het verhaal van aromatherapie en leidt ons vervolgens, via de fotoreportages van Jean-Claude Francolon, naar het land van etherische oliën.

    Deze eigenschappen, voordelen en gebruikswijze worden ter informatie gegeven; ze kunnen op geen enkele manier medische informatie vormen of vervangen die alleen gezondheidswerkers kunnen verstrekken. Raadpleeg een arts voor elk gebruik van etherische oliën voor therapeutische doeleinden.


    Fragmenten uit het boek ""Aromatherapia - Alles over essentiële oliën"", Isabelle Pacchioni, aquarellen van Patrick MORIN, Editions Aroma Thera. Fragmenten uit het boek ""48 essentiële oliën die essentieel zijn om uzelf anders te behandelen"" door Isabelle Delaleu en Isabelle Pacchioni, publicaties van de Mandadori France-groep. Botanische illustraties van Agathe Haevermans.
    Aanmelden nieuwsbrief
    Schrijf u in om op de hoogte te blijven van nieuws en exclusieve Puressentiel-aanbiedingen. We zullen uw persoonlijke gegevens gebruiken zoals gespecificeerd in ons privacybeleid.